.....en horizon rondom.....

.....op weg..... 

 

Lopen op de grens van land en zee. Over een randje Nederland. Daar, waar even eerder nog een onafzienbare watervlakte elk bodemprofiel aan het oog onttrok, wordt het beeld tijdens een wadlooptocht bepaald door geulen, prielen, mossel- en schelpenbanken, slikvelden en zandplaten. In een eeuwenoud gebied, temidden van leegte, stilte en horizon rondom.

Even weg van alledag en drukte, op de bodem van de Waddenzee, in een 'totaal andere wereld'. Zeker geen bezigheid waartoe iedereen zich voelt aangetrokken, maar meer iets voor liefhebbers van de indrukwekkende omgeving van het wad. Op pad met uitsluitend een eigen groep - van maximaal 12 deelnemers - en met een eigen, gecertificeerde gids. Zowel op een zondag, als op door-de-weekse dagen. Op pad met Henri. Met een tocht naar keuze, in overeenstemming met de wensen  en de mogelijkheden van de deelnemers. Onderweg in een vrijwel eindeloze ruimte. Op pad op het wad.

Een oversteek naar Ameland of Schiermonnikoog is een onvergetelijk onderdeel van een dagje uit of van een weekeinde weg. Maar ook langs de kust van Noordoost Friesland zijn er prachtige tochten te maken, zowel in kleine als in grote rondes, voor jong en voor oud. Zowel voor beginners als voor oudgedienden. Van routes met het accent op educatieve natuurwaarden tot louter prestatieve tochten. In een wereld van ruimte en vergezichten naar alle kanten, en temidden van een uitgestrekte ongereptheid.

Voor de oversteek naar Ameland is een behoorlijke conditie een vereiste, en de tocht naar Schiermonnikoog is bovendien slechts geschikt voor ervaren wadlopers. Een 'rondje Rif' betekent dat er gedurende ruim vijf uur uur vrijwel continu wordt doorgelopen. Wie er twijfelt aan de eigen fysieke vermogens daartoe, wordt aangeraden zich te beperken tot een loop over het Friese wad in de vorm van een ronde of een zwerftocht. Deze tochten zijn voor 'nieuwkomers' tevens uitermate geschikt om met het fenomeen wadlopen kennis te maken.

De voor de oversteek naar Ameland en Schiermonnikoog beschikbare tijd wordt bepaald door de actuele omstandigheden van weer en water, terwijl de minimale lengte van deze tochten een vast gegeven is. Alle overige tochten kunnen al naar gelang de omstandigheden en indien nodig worden ingekort.

 

-----  deze site is het laatst aangepast op 2 januari 2018  -----